Központi szellőzés és szellőztető rendszerek az UK-GEOTHERM Kft. kínálatában

A korszerű épületek nyílászáróit a hőveszteség elkerülése érdekében nagyon jó   hő- és légszigeteléssel látják el. A jó szigetelés a természetes légcserét is meggátolja, így az épület gyakorlatilag légtömörré válik. A légkomfort nélküli ( vagy nyílászáró rekonstrukción átesett régi ) építésű lakóépületekben az elégséges légcsere ( 0,33 - 0,5  1/h ) elérését csak rendszeres  átszellőztetés mellett lehet megkísérelni.

A nem megfelelő szellőzés következtében rossz lesz a levegő minősége (rosszullét alakulhat ki), és nagy a veszélye annak, hogy túl magas lesz a levegő nedvességtartalma, ami párakicsapódáshoz és penészedéshez vezethet. A beltéri nedvesség forrásoktól származó vízgőzt a beérkező friss kültéri levegő felhígítja.

Különösen télen erős ezen hígító hatás, ugyanis a hideg levegő nagyon csekély mennyiségű vízgőzt tartalmaz. 

A friss levegő bejuttatásához alapvetően két féle módszer lehetséges

  • Szellőztető berendezés nélkül: ez a megszokott hétköznapi szellőztetés, mely  napi legalább négyszeri teljes épületre vonatkozó átszellőztetést igényel nagy időbeli eltolással, ami számottevő hőveszteséggel jár, de plusz beruházást nem igényel.
  • Szellőztető berendezéssel: amellyel biztosítható a jó légeloszlás és szabályozható a levegő befújása, illetve elszívása. Minden friss levegőt igénylő helyiségekben a jó légeloszlást és a nedvességterhelt helyiségek kiszellőztetését a legjobban elszívással és egyidejű befújással lehet megoldani. A friss levegő befújása célirányosan a nappaliba, háló-, gyerek-, és dolgozószobába történik, az elszívás az alárendelt helyiségeken (konyha, fürdőszoba, gardróbszoba, WC) keresztül.  

 

  • Irányított lakótér szellőzés: irányított átszellőztetésről beszélünk abban az esetben, ha a friss levegő először a fő tartózkodási helyiségekbe kerül, majd az átáramlási zónákon keresztül átáramlik a nedvességterhelt helyiségekbe. Az irányított áramlás ezen elve miatt a friss levegő optimálisan kerül felhasználásra, felveszi a légterhelést az átáramlási zónákban (szagok) és biztosítja a nedves helyiségek szárítását, magasabb légkomfort biztosítása mellett.

A befújó és elszívó vezetékek együttes alkalmazása lehetővé teszi a távozó elhasznált levegőben lévő hő hasznosítását, visszanyerését. Egy átlagos lakásban elegendő szellőztetés mellett az ebből származó hőveszteség 20 - 30 kWh/m²év, amely tetemesnek mondható. A modern hővisszanyerős szellőztető gépek (rekuperátorok) az elszívás hőjének 80 - 90%-át képesek hasznosítani (a frisslevegőt melegíti fel közel a helyiség levegőjének hőmérsékletére), biztosítják a befújt és elszívott levegő szétválasztását (csak friss levegős szellőztetés), mindezek mellett halkan és energia takarékosan működnek. Mindezek következtében a szellőztetési hőveszteség elenyészően kicsi, már csak 2 -7 kWh/m²év lesz.

Az épület jó hőtechnikai adottságaival együtt ez a megoldás egy jóval gazdaságosabb rendszert eredményez (kisebb hőtermelő, hőleadó, valamint üzemeltetési költségek). Így hamar megtérülhet, ill. jelentősen csökkenthető az egyébként jelentős beruházási költség.

Az UK-GEOTHERM Kft. által tervezett és kivitelezett központi szellőztető rendszerek biztosítják otthona frisslevegő ellátását,  komfortot,  kényelmet, energiatakarékos és költséghatékony üzemeltetést, hosszú élettartamot.