Felületfűtés-hűtés, falfűtés-hűtés, padlófűtés az UK-GEOTHERM Kft. rendszereiben

Az  UK-GEOTHERM Kft. csak felületfűtést-hűtést alkalmaz hőleadó rendszereinek kiépítésére saját tervezés alapján, melyek lehetnek falon, padlóban illetve mennyezeten elhelyezett hőleadó rendszerek.

Fal, mennyezet fűtés-hűtés hőleadó rendszerek:

Ezeket a fűtési-hűtési rendszereket kétféle módon kivitelezhetjük:

 

  • száraz fektetéssel: a száraz fektetésű fűtés-hűtés rendszer  legfontosabb része az előre gyártott gipszkarton fűtő-hűtő elem, amelybe a hőleadó csővezeték inpregnálva van gyárilag. A különböző méretű kész elemeket kell a falra vagy mennyezetre rögzíteni, és összekötni a gerincvezetékkel.
  • nedves fektetéssel: a nedves fektetésű fűtés-hűtés rendszer esetében a csőhálózat rögzítő sínrendszer segítségével kerül a téglafalra vagy a mennyezetre a vakolat alá.

Padlófűtés: 

a padlófűtés a legelterjedtebb felület fűtési forma, mely hőleadó rendszert csőkígyó formájában a padló szint alatti betonba helyezzük el. Ez a csőkígyó biztosítja a fűtést és a maximális komfortot. 

A padlófűtés fektetési módjai:

  • rendszerlemezes fektetés
  • hegesztett hálós fektetés
  • raszterhálós fektetés

Mindhárom esetben maximálisan biztosítjuk épületünk fűtési-hűtési igényeinek kielégítését ezekkel a hőleadó rendszerekkel.

A felületfűtő-hűtő rendszerek meghatározó különbsége a hagyományos (konvekciós) hőleadókkal  (radiátorokkal) szemben, hogy a határoló falakra van elhelyezve, és az épület szerkezete tárolja a hőt.

Az oldalfalakról érkező hőt melegebbnek érezzük, mint a hagyományos radiátor által  felmelegített helyiség hőmérsékletét (akár 2-3 °C-kal is), ugyanis az ember hőérzete alacsonyabb környezeti hőmérsékletet igényel. A felmelegített falfelület sugárzással adja át a meleget a helyiségnek ezáltal biztosítja a komfortérzetet.

Lényeges: ezek a hőleadó rendszerek alacsony (30-35 °C) üzemi hőmérsékleten működnek, ezáltal tökéletesen illeszthetőek a megújuló energiaforrásokat hasznosító hőtermelőkhöz      pl.: geotermikus hőszivattyú, hőszivattyús rendszerek. Gazdaságossági tényezőjük is igen magas akár 15-20% is lehet, ha csak falfűtést alkalmazunk hagyományos (radiátoros) hőleadó helyett.

A kialakított fal és mennyezeti hőleadó rendszert nem csak fűtésre hanem a nyári időszakban hűtésre is alkalmazhatjuk, amennyiben rendelkezésre áll megfelelő hőforrás pl.: geotermikus hőszivattyú szonda. Élettanilag meghatározó, hogy a felületfűtésnél-hűtésnél nincs konvekciós hatás ami felkavarná a levegőben a port,mint a hagyományos (radiátoros) rendszereknél.

A falfűtés-hűtés rendszerek kifejezett előnye a költséghatékony üzemeltetés mellett, hogy a kiépített rendszer normál vakolattal takarható el így nem látható, és az értékes használati térből sem foglal el helyet.